Wipe & Clean: nytt sätt att städa

En sak vi är nog alla överens om är att vi vill inte ha så många kemikalier i våra liv. Inte hemma, inte på jobbet, inte på barnens dagis och inte på skolan.

Tack och lov har vi grönsåpa här i Sverige, något som inte finns i de flesta andra länder. Kika man i städskåpet hos vänner i England, USA eller Australien hittar man oftast många fler kemiflaskor än man gör hemma hos oss i Sverige. Olika sprayflaskor till precis allt, antagligen med mer eller mindre samma innehåll under de färgglada etiketterna.

Men kemiföretagen har mycket makt, de har marknadsbudgeter utöver det rimliga, och de köper oss ganska lätt ändå.

I en vacker framtid skulle vi kunna använda biologi istället för kemi. Det är ju grundtanken med EM och Bokashi, att man ta hjälp av levande mikroorganismer för att göra det som naturen gör bäst: att hitta en naturlig balans.

Länge har man använt EM (i sprayform) som städhjälp i de länder som var tidigt ut att börja med Bokashi. Här har vi inte pratat så mycket om det, det har varit lite svårt eftersom det har inte funnits något forskning som är förankrat i den Europeiska miljön.

Men nu har det kommit båda forskning och en färdig produkt. Inte en tjusig sprayflaska med en millionbudget bakom sig men ett oansenlig bag-in-box koncentrat som man helt enkelt späder ut själv i en sprayflaska och använder till att rengöra det mesta hemma.

Forskning är viktigt eftersom hygien är inte något vi vill gärna tycka och känna  om; vi vill ju veta. Är detta bra? Blir vi av med äckelbakterier på toasitsen? Kommer vi slippa vara sjuka?

I Belgien har de nu testat denna ny EM produkt, som heter Wipe & Clean, på riktigt. Det var faktiskt staden Ghent som beställde testet — de ville byta ut städkemikalierna i offentliga miljöer i staden under ett par månaders tid för att se om det var möjligt att ställa om.

Testrapporten har jag lagt in som pdf längre ner, läs gärna. Den förklarar hur man gjorde och hur resultatet blev.

Tre ställen kom under mikroskopet: offentliga toaletter i en historisk byggnad som används som dansskola; allmänytor på ett dagis i Ghent; och offentliga toaletter i en uppmärksammad saluhall som drivs i ett mycket gammalt bibliotek på stortorget. Riktiga objekt alltså.

Slutsatsen var att Wipe & Clean visade sig vara mycket effektiv. Minst lika bra som de ”offentliga” kemikalier som hade används annars. Resultaten på e-coli och de andra bakterier-man-verkligen-inte-vill-ha blev vad man hade hoppats.

Den stora skillnaden, som inte syns i testet, var dock att ett mikrobiellt medel som WIpe & Clean är miljövänligt på ett helt annat sätt än alternativet. Naturen används för att ta hand om naturliga problem. Man sprider inte mikroskopiska kemipartiklar som skapar onaturliga problem, som allergier och hudproblem.

Och som vi vet, bakterier blir man aldrig riktigt av med, hur man än torkar och städer. Man riskerar till och med att skapa resistenta bakterier som skrattar åt våra kemikalier. Ett smartare sätt är att använda ”goda” bakterier för att kämpa emot ”onda”. Inte så att den ena bakterie är starkare än den andra, men har man en mycket större armé med de goda, så får de dåliga inte en särskild bra chans att överleva. Till skillnad från kemikalier som bara verkar när de sprayas ut, så stannar bakterierna kvar och jobbar — även när vi har gått hem för dagen. Mycket mer logiskt, egentligen, att ta hjälp av en osynlig arbetskraft än att kämpa förgäves själv.

Så nu är det kanske dags att tänka om och börja städa på ett nytt sätt även här i Sverige. Med ett produkt som i all enkelhet används till allt. Vi har tänkt ta hjälp av en testpanel för att utvärdera om hur EM Wipe & Clean skulle kunna används i vanliga svenska hushåll och andra miljön; faller den väl ut så kan vi börja ta hem produkten och sälja den på bokashi.se.

Rent praktiskt används den precis som EM Mikroferm, man späder 1:100 som vanligt och spraya på. Grunden är EM-1, alltså samma mikrobiellt bas som finns i Bokashi, EM-A och Mikroferm. Skillnaden är att Wipe & Clean är neutral i färgen, ett ljussocker har använts istället för melass, så man slipper den bruna färgen och melasslukten vilka inte passar riktigt till städning. Priset kommer att vara som Mikroferm. I England har de valt att kalla produkten för ”Eden” av någon anledning, själv tycker vi Wipe&Clean är bättre. Bestämmer vi oss för att ta hem produkten på riktigt så ska vi fixa en svenskt etikett med instruktioner. Men just nu vill vi se vad ni tycker om konceptet.

RAPPORT SAMMANSTÄLLNING

En utdrag från rapporten (som finns i sin helhet i PDF format lite längre ned):

Report on the efficiency of a biological cleaning product from Agriton when applied in three sites in Ghent.

Aim of the tests: Agriton has a biological cleaning product ”Wipe and Clean ” on the market of household cleaning. The City of Ghent is looking for sustainable cleaning products for public buildings and has three candidates, including Agriton, selected for testing. These tests were started on February 1, 2013 and ran for a period of 2 months. The the effects tests have to showth effects of the biological cleaning product by comparing the situation before and after the application of the cleaning agent.

The selected aereas for the Agriton test were:

 Site 1: Service Centre, Braemkasteelstraat 26 in 9050 Gentbrugge – Only use in the bathrooms on the ground floor;

 Site 2: Nursery Bees Dance, Forelstraat 147 in 9000 Gent – Application in the living areas;

 Site 3: Public toilets Baudelo, Ottogracht 2 in 9000 Gent.

In general, the results of the total measurement show that the application of the biological cleaning product of Agriton in the hygienic area gave good results in comparison with the prior cleaning product used. There was no significant increase in indicator and/or pathogenic microorganisms detected in the samples from the different sites. The hygienogram completed on the basis of the indicator and/or pathogenic microorganisms always gave good to very good results during the test period with the Agriton cleaning product.

By the use of a biological product, which in itself is composed of, among other components, bacteria and yeasts, there is an increase in the total number of germs to be measured. However, they are harmless bacteria that also help to suppress the growth of pathogens. Thus, the standard class rating system and the associated layout of a hygienogram can not be fully applied here and was therefore only used for the indicaioof pathogenic microorganisms.

Klicka här för att ladda ner rapporten:2013 Belgian report on WipeClean

Foto: Jenny Harlen

 

Wipe&Clean förpackningen från Belgien. Den är bag-in-box precis som Mikroferm, tappkranen finns på andra sidan.

 

 

Foto: Jenny HarlenSamma produkt fast i England marknadsförs den under namnet ”Eden” av någon anledning. 1 tesked räcker till denna sprayflaska från Ikea med utspädning 1:100. Men visst kan man använda en starkare blandning om man vill, det är bara att testa sig fram.

 

Bokashikompostering med Farbror Grön!

Blev jätteglad i helgen när Johannes Wätterbäck, aka Farbror Grön, berättade att de hade gjort en film om just Bokashi. Och vad bra den blev!

Ibland känns det som jag skriver upp och ner om allt man får göra och ska helst inte göra och hur det hela går till. Lätt att förvirra sig i allt detta ibland! Så det var hur härligt som helst att de tog tag i detta och gjorde en film: enkelt och färgglad och pedagogisk, så här gör man helt enkelt.

Hoppas det inspirerar dig och ge lite motivation i din kompostering och odling. Det gjorde det för mig!

Det finns faktiskt en hel rad med olika småfilmer på Farbror Gröns kanal på YouTube, finns här: https://www.youtube.com/watch?v=7b3s2ZMTP8I

Sedan finns det även en ny facebook grupp bara för sådana här svenska filmklipps, mycket intressant att kika på när man har lite tid och lust att lära sig en massa nytt. Leta efter Gröna trädgårdsklipp på fb.

/Jenny

 

EM-1, EM-A, Mikroferm — vad är det för skillnad, egentligen?

Foto: Jenny Harlen

Ibland blir man helt förvirrad.

Folk pratar om bokashivätska, lakvatten, EM, Mikroferm, aktiverade EM och utspäd EM.

Vad handlar allt detta om? Och måste det vara så krångligt?

Att det är krångligt kan jag hålla med om. Så var det för mig när jag hittade till EM för många år sedan. Man surfar och läser och snurrar ihop sig och till slut kommer man fram till att inte alla är lika insatta som de vill verka vara. Och att det finns en del olika begrepp.

Men efter några år har jag lärt mig. Och så här är det…

Det finns bara EN grundprodukt i hela EM världen och det är EM koncentratet, som brukar heta EM-1. Ettan för att den är grunden.

EM-1 innehåller fem olika mikrobgrupper (läs mer om det här) och brukar säljas i plastflaskor till konsumenter och stora dunkar till jordbruk och industri. För att använda EM-1 måste man aktivera det genom att jäsa med socker, innan dess är mikroberna i vilande form och inte särskilt effektiva.

Det går att aktivera EM-1 på tre olika sätt.

Det första är att göra bokashiströ (och det är det vi gör här på bokashi.se). Man blandar EM-1 med melass, vatten  och vetekli och jäser det i några veckor (så här går det till). Bokashiströ är då redo att jobba så fort det kommer i kontakt med lite fuktigt matavfall.

Den andra är att göra aktiverade EM, vilket kallas för EM-A (”A” som i Active). Då blandar man EM-1, melass och vatten och låt jäsa i en vecka i värmen (så här gör man). Vätskan är brunaktig, ofta med ett fluffigt vitt mögel på toppen, och klar för att använda i hemmet och i trädgården. Vanlig utspädning är 1:100 .

Den tredje är färdig-aktiverade EM, som man kan köpa i en bag-in-box förpackning under namnet Mikroferm.  Enklare, eftersom all jobb är gjort och behändigt eftersom man behöver bara skvätta ut det man behöver till sprayflaskan. Mikroferm är i princip precis samma grej som EM-A och används på samma sätt. Skillnaden är egentligen hållbarheten: den hemmagjorda EM-A ska helst användas inom en månad mens den vakuumpackade Mikroferm håller minst ett år.

Bokashivätska, bokashi lakvatten, bokashijuice som den även kallas, är en annan grej. Den är vätskan som tappas av från bokashihinken och, eftersom ingen av oss har precis samma saker i våra hinkar, kan variera ganska mycket. Det blir liksom vad köket erbjuder.

Men i bokashivätskan finns EM mikrober som har följt med fuktigheten ned till kranen och flyttande matrester från det som finns i hinken. Antagligen även några andra mikrober som har funnits på matresterna från början.

Och som vi vet, är bokashivätskan en utmärkt gödning för växter inne och ute. Även om den brukar inte lukta hallon precis.

Vilken ska man satsa på då?

Ha man en mindre trädgård kommer man långt med bokashivätskan.  Vill man spraya en större odling med EM för att göra den mer levande är det bra med EM-A (som du själv gör från köpt EM-1) eller Mikroferm. Det funkar allra bäst då med täckodling eller liknande så mikroberna får gott om mat att kalasa på.

Vill man även testa andra applikationer, som att städa hemma, är det igen EM-A eller Mikroferm. Det kommer en ny produkt snart som är en ljusare Mikroferm anpassat till städning. Samma vanliga mikrober fast gjort med en ljus socker som gör färgen klar istället för brun. Lite trevligare i kök och bad. (Och mycket effektivt).

Så där, känns det enklare nu? Hoppas det. Det var inte meningen att göra det ännu krångligare! Men tänk på att grunden är alltid det samma, det finns egentligen bara en produkt här i lite olika utformningar för att passa olika situationer.

Och som alltid med Bokashi och EM är det att börja lite försiktigt och testa sig fram. Man kommer snart fram till vad som passar bäst just hemma hos dig.