Logga in

15
Startkit - Bokashi 2.0 Ocean - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö i gruppen Bokashi  hos bokashi.se (211-206)
Startkit - Bokashi 2.0 Ocean - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 Ocean - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 Ocean - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 Ocean - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 Ocean - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 Ocean - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 Ocean - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö

Startkit - Bokashi 2.0 Ocean - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö

Tillverkas av minst 30 % återvunna fiskenät

2 st Bokashi 2.0 Ocean - svarta designade hinkar med avtappningskran och tätslutande innerlock + 1 kg Svenskt Bokashiströ. Bruksanvisning och en liten påse med svenskt biokol följer med.

Vår "Bokashi för livet"-policy garanterar livstids ersättning av delarna till kranhinken. Läs mer här!

1-2 arbetsdagar
Artnr: 211-206
1925 kr / 1635 kr

    Bokashi 2.0 Ocean - designad & återvunnen

    Bokashi 2.0 är en ny generation kökskompost som passar dig som vill ha en vacker och effektiv behållare i ditt kök.

    Bokashi 2.0 Ocean är tillverkad av minst 30% insamlade och återvunna fiskenät! Övergivna fiskenät och annan plast är katastrofala för djurlivet i våra hav -  att kunna erbjuda en hink som är tillverkad av detta material. Vi donerar också 5 % av överskottet av försäljningen av Bokashi 2.0 Ocean till projekt som rensar haven från plast. Resterande material i hinken är liksom våra övriga kranhinkar tillverkade av återvunnen plast.

    Bokashiprocessen är i princip densamma som med våra andra bokashihinkar med kran, men denna hink fungerar på ett nytt sätt. Istället för ett tätslutande lock har hinken en innerplatta som sugs fast i behållaren i höjd med matresterna för att stänga ute luft och pressa ihop resterna. Eftersom extremt lite syre kommer in i processen, blir processen väldigt effektiv. 

    De fermenterade matresterna blir torrare än i en vanlig hink vilket betyder mindre risk för lukt. Du får även mer av det eftertraktade bokashi-lakvatten från den nya Bokashi 2.0 än från en traditionell kranhink.

    Hinkens mått är:
    Volym: 9,6 liter
    Höjd: 34 cm
    Diameter: 24 cm
    Vikt: 2,8 kg
    Plast: PP (5)

    Den runda plattan som gör hinken lufttät invändigt har en silikonkant som gör den lätt att trycka på plats. Du pressar ner den och pressar därmed ut luft och ihop matresterna. När du vill dra upp den för att lägga till mer matrester drar du i den större halvan av handtagen, vilket gör att vacuumet släpper och du kan lyfta ut plattan. 

    Plattan har även en annan funktion, och det är att skrapa ut hinken när man tömmer den. Smart! Med en hand kan du pressa ihop plattan till en halvcirkel som du då kan skrapa med. Den är precis rätt storlek för att göra hinken ren och kladdfri utan att bli kladdig själv. Och delarna kan du sedan stoppa in i diskmaskinen (max 50 grader) för att få en nystart. 

    Hinken har ett mjukt handtag som du kan använda som ett traditionellt handtag genom att fästa det på båda sidor av hinken. Du kan även fästa båda ändar på samma sida och lyfta hinken med ett handgrepp. 

    Den nya Bokashi 2.0-hinken har en innerhink och en ytterhink. Den inre hinken har dräneringshål och en rund botten som dränerar matresterna på ett smidigt sätt. Den inre hinken kan lyftas ut för att rengöras eller tömmas.

    Bokashi-lakvatten kommer precis som det brukar göra, processen är ju i princip densamma. Skillnaden är att du antagligen kommer  få lite mer och mindre luktande lakvatten från den nya Bokashi 2.0 då processen fungerar på ett väldigt effektivt sätt. 

    Lakvattnet dräneras ut genom dräneringshålet längst ner på hinken. Till skillnad från tidigare hinkar finns det ingen avancerad kranlösning, utan ett helt vanligt skruvlock. Tappa inte bort den!
    Det är då ingen risk att matresterna fastnar i kranen och blockerar funktionen, eller att den går sönder eller läcker. 

    Själva bokashiprocessen är precis densamma med denna hink som med våra traditionella kranhinkar. Du fyller hinken och strör på bokashiströ, och ger den två veckor att fermentera när den är fylld. Sedan gräver du ner den fermenterade bokashin i trädgården eller gör en jordfabrik inne eller ute - precis som vanligt. 

    Den nya Bokashi 2.0 är designad för att vara både snygg och effektiv. Den gör det möjligt för även de som vill att allt i köket ska vara stilrent att kunna komma igång med Bokashi direkt på köksbänken.

    Svenskproducerad biokol
    Vi tror att vi har hittat Sveriges bästa biokol! Hållbart producerat på frö-, skal- och spannmålsrester av företaget Skånefrö. Godkänd för ekologisk odling. Biokol är perfekt i kombination med Bokashi och fantastiskt för jorden! Bottna din bokashihink med biokol så laddar du biokolen med näring och mikrober som gör nytta i jorden länge. Biokolen fungerar då som näringsreserv som håller växterna i perfekt skick hela säsongen och många år framåt. Lerjord blir mer lucker och lättarbetad och sandjord ökar sin förmåga att binda vatten och näring.

    Genom att starta hinken med ett lager biokol sugs lakvattnet upp och biokolet laddas med näring som kommer jorden och växterna till nytta. När kolet binds i jorden stannar näringsämnena kvar istället för att omvandlas till koldioxid. Resultatet blir en fantastisk jord. Väldigt svart och oerhört näringsrik. Det ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. 
     

    SVENSKT BOKASHISTRÖ

    Bokashi är ett kompostmedel där vetekli ympats med EM-mikrober. EM i sig är en blandning av naturliga bakterier och svampar, en grupp som genom samverkan effektivt bryter ned organiskt material, påskyndar mineraliseringen och humifieringen. I jorden har EM-mikroberna förmågan att skapa stabila odlingssystem med en flora som aktivt samverkar med växten och indirekt konkurrera ut sjukdomsframkallande arter.

    EM-blandningen är uppbyggd av fotosyntesbakterier, mjölksyrebakterier och jästsvampar. EM är helt fritt från GMO-förändrade mikrober och är byggt av gedigna isolat av noggrant utvalda jordmikrober. Preparatet produceras i labbmiljö med höga reningskrav.

    I jorden ger Bokashi:

    • Mer lätttillgänglig näring genom effektivare mineralisering
    • Stimulerar mikrolivet med en hög andel energi & kväve
    • Förbättrad humifiering som påverkar jordens kemiska, fysiska och biologiska egenskaper
    • Samverkar aktivt med växten i rotzonen och aktiverar rotutveckling groning, fruktsättning och mognad
    • Ökar växternas fotosyntesförmåga
    • Stärker växtens försvar och härdighet
    • EM mikroberna besätter snabbt organiskt material och skapar friska odlingssystem genom att konkurrera med patogena arter.
    • Fotosyntesbakterierna fixerar både kväve & koldioxod och bidrar därigenom med att tillföra ekosystemet energi & kväve
    • Har förmågan att under längre tid bygga upp biomassan i jorden
    • En högre biomassa ger en jord med bättre struktur som kan hålla mer näring, vatten och luft – en mer resilient jord som bättre klarar extremt väder
    • En jord med högre biomassa som binder klimatgaser

    Mikroberna i EM-blandningen är 100% naturliga, de bryter ned och mineraliserar organiskt material med samma processer som utvecklats under evolutionen. Det ger näring i en form som är anpassad efter växternas behov.


    INNEHÅLL

    Aktiva mikroberna

    Kväve- och CO2-fixerande fotosyntesbakterier: Rhodopseudomonas palustris, Rhodospirillum rubrum. Mjölksyrebakterier: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei och jästsvampen: Saccharomyecs cerevisiae

    Bioaktiva metaboliter
    Under fermentationen producerar EM-bakterierna ett stort antal bioaktiva ämnen som stimulerar tillväxt: antioxidanter, enzymer, vitaminer, aminosyror, organiska syror etc


    FÖRVARING

    Bokashiströ förvaras helst i rumstemperatur men går även att förvara i minusgrader. Bokashiströt kan dock INTE förvaras i temperaturer över 38 grader då mikroorganismerna i ströet dör och produkten kan förlora sin funktion. Förvara ej produkten i direkt solljus.