EM Bokashibollar 4 st i gruppen Vatten hos bokashi.se (600-101)
EM Bokashibollar 4 st

EM Bokashibollar 4 st

249 kr
EM Bokashibollar används för att förbättra vattenkvalitén och miljön på botten av dammar, floder, sjöar och hav. Överallt där det finns koncentrerade avlagringar av slam (ruttet organiskt material) och gifter.
Artnr: 600-101
Skickas inom:

Produktinformation

EM® Bokashibollar är gjorda av torkad lera som, tillsammans med Microferm (aktiverad EM®) och Bokashiströ, knådas till en smet. Av smeten rullas bollar som läggs på långsam torkning. Du hittar EMRO’s recept här. Under tiden som bollarna torkar koloniseras de av mikroorganismer och svampar och blir vita och hårda.

EM® Bokashibollar sjunker till botten och säkerställer att sediment och slam minskar. Behandling med lerbollar, i kombination med Microferm (aktiverad EM®), ökar vattnets självrenande förmåga och tillför en förbättrad mikrobiell mångfald, minskar alger, gör att vattnet blir klarare och främjar fiskens vitalitet och hälsa.

Bollarna används för att förbättra vattenkvalitén och miljön på botten av dammar, floder, sjöar och hav. Överallt där det finns koncentrerade avlagringar av slam (ruttet organiskt material) och gifter. Microferm förbättrar vattenkvalitén genom att öka mikrolivet och näringen i vattnet på ett naturligt sätt. Microferm bidrar till att neutralisera effekten av kemikalier som tex ammoniak och nitrater och ger en förbättrad mikrobiell balans.

De effektiva mikroorganismerna läcker långsamt ut ur lerbollen på botten där mjölksyrebakterierna fermenterar och bryter ner dött organiskt material och rester av organiska bekämpningsmedel. Jästsvamparna stimulerar tillväxten av mikrober och fotosyntesbakterierna motverkar övergödning och hjälper till att syresätta vattnet. Genom att syresätta och sanera bottnar med naturliga metoder kan vi åter vitalisera ekosystemen och rena våra vattendrag.

ANVÄNDNING:

 • Minskar slam och bryter ned kemikalier och gifter i vatten (dammar, sjöar, floder och hav).
 • Ökar och förbättrar den mikrobiella mångfalden.
 • Hjälper till att återställa ekosystemet genom att återföra vattenlevande växtliv och organismer.
 • Som en rolig aktivitet. Rulla egna bollar och kasta i vattnet. En möjlighet till lärdom för skolor, ungdomar och samhället.
 • Bokashilerbollarna medför en minskning av Microferm (aktiverad EM) i behandlingen. Istället för en mer regelbunden behandling
  (månadsvis eller kvartalsvis) räcker en eller två gånger per år.
För 100 stycken lerbollar:

14 kg lera (tex Edasil Lermineral)

700gr Bokashiströ 

4-5 liter Microferm

30gr EM-X Keramiskt pulver (frivilligt)

Efter att bollarna knådats rekommenderas 2-6 veckor torktid. 


DOSERING:

 • Använd 1 styck EM® Bokashilerboll per kvadratmeter botten när utetemperaturen är över 6C.
 • Använd EM® Bokashilerboll en gång per säsong. (Går att applicera två gånger första året.)
 • För optimalt resultat kombinera EM® Bokashilerboll med Microferm. Använd 1 liter Microferm per år och per 10 m3 vatten.
 • Om du har fisk i vattnet är det rekommenderat att dela upp denna dosering i två omgångar med ett intervall om två veckor.

Du kan göra egna bollar, här hittar du EMRO’s recept.INNEHÅLL:

Edasil Lermineral, EM® Bokashiströ, Microferm och EM® keramiskt pulver Super Cera.

Vikt 300 g vid knådning (våtvikt)


FÖRVARING:

Förvaras torrt.

VETENSKAP:

Länkar till aktiviteter och project med Bokashilerbollar:

 

Mer information

Kundomdömen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av våra erbjudande, tips och nyheter.
Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det genom att klicka här.