Logga in

Svenskt Bokashiströ, 4 x 1 kg i gruppen Bokashi hos bokashi.se (210-103)
Svenskt Bokashiströ, 4 x 1 kg
Svenskt Bokashiströ, 4 x 1 kg
Svenskt Bokashiströ, 4 x 1 kg

Svenskt Bokashiströ, 4 x 1 kg

Svenskt Bokashiströ 4 x 1 kg för fermentering av matavfall i lufttät hink. 
Vetekliet kommer från två små kvarnar i Västra Götaland. Fermenteras med bokashibakterier i Säffle av oss på bokashi.se! 

1-2 arbetsdagar
Artnr: 210-103
349 kr
 
Lägg i varukorgen

Passar bra till

  Svenskt Bokashiströ

  4 x 1 kg påsar Bokashiströ tillverkat av vetekli förädlat med Effektiva Mikroorganismer (EM). Används för Bokashi kökskompostering.

  En påse räcker 2-3 månader för en 3-personers familj (beroende på familjens vanor). Man använder 2-3 matsked strö per liter matavfall.

  Bokashiströ håller minst ett år från packningsdatum. Förvaras svalt och ej i direkt solljus. Levereras i lufttäta påsar, bruttovikt 4,0 kg.

  SVENSKT BOKASHISTRÖ

  Vårt bokashiströ tillverkat av grovt vetekli som är fermenterat med en specifik blandning av bakterier och jästsvampar som heter Effektiva Mikroorganismer eller förkortat EM. EM består främst av bakterier från tre olika grupper – mjölksyrebakterier, jästsvampar och fototrofiska ”urbakterier”. Det finns miljoner i varje matsked, miljarder i varje hink – därför gör de så mycket nytta. De är naturliga och ekologiska och ju fler som finns i jorden desto friskare blir både jorden och växterna som odlas där.

  När du häller bokashiströ över matavfall i en lufttät hink så börjar en jäsnings- och syrningsprocess och mikroberna förökar sig i den syrefria miljön. Istället för att matavfallet ruttnar eller förmultna, syras det – ungefär som när man konserverar grönsaker. Därför ser innehållet i din bokashihink nästan likadant ut efter några veckor. Det blir inte jord i hinken utan detta händer senare när bokashin blandas med jord. När matavfallet möter jord startar en spännande process. Bokashibakterierna omvandlar i samarbete med jordbakterierna det syrade matavfallet i rasande fart till den finaste jorden du kan tänka dig. Bakteriefloran ökar vilket har en hälsosam effekt på även jorden runtomkring, där de bildar lättillgängliga näringsämnen, konkurrerar ut patogener och förbättrar jordkvaliteten generellt. 

  Fördelen med fermenteringsprocessen är att näringen i matresterna behålls på ett bra sätt. Även energin i matresterna finns kvar, ytterst lite försvinner upp i atmosfären som koldioxid eller metan som det gör i traditionell kompostering. Näringen och energin i matavfallet bevaras och kommer till nytta när den sedan grävs ner i jorden.

  Två viktiga saker med bokashiprocessen är att miljön skall vara syrefri (därför de lufttäta hinkarna), och innehållet ska vara lagom fuktigt men inte för blött. Detta är viktigt för att bakteriernas arbete ska utvecklas på rätt sätt och hinken inte ska lukta dåligt. En hink där processen fungerar bra ska efter någon vecka lukta ordentligt syrligt.

  Bokashi-mikroberna är registrerade för KRAV-odling av Jordbruksverket.

  I jorden ger Bokashi:

  • Mer lätt tillgänglig näring genom effektivare mineralisering
  • Stimulerar mikrolivet med en hög andel energi & kväve
  • Förbättrad humifiering som påverkar jordens kemiska, fysiska och biologiska egenskaper
  • Samverkar aktivt med växten i rotzonen och aktiverar rotutveckling groning, fruktsättning och mognad
  • Ökar växternas fotosyntesförmåga
  • Stärker växtens försvar och härdighet
  • EM mikroberna besätter snabbt organiskt material och skapar friska odlingssystem genom att konkurrera med patogena arter.
  • Fotosyntesbakterierna fixerar både kväve & CO2 och bidrar därigenom med att tillföra ekosystemet energi & kväve
  • Har förmågan att under längre tid bygga upp biomassan i jorden
  • En högre biomassa ger en jord med bättre struktur som kan hålla mer näring, vatten och luft – en mer resilient jord som bättre klarar extremt väder
  • En jord med högre biomassa binder klimatgaser

  EM-bakterierna är 100% naturliga, de bryter ned och mineraliserar organiskt material med samma processer som utvecklats under evolutionen. Det ger näring i en form som är anpassad efter växternas behov.  INNEHÅLL

  Aktiva mikroberna

  Kväve- och CO2 fixerande fotosyntesbakterier: Rhodopseudomonas palustris, Rhodospirillum rubrum. Mjölksyrebakterier: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei och jästsvampen: Saccharomyecs cerevisiae

  Bioaktiva ämnen
  Under fermenteringen producerar EM-bakterierna ett stort antal bioaktiva ämnen som stimulerar tillväxt: antioxidanter, enzymer, vitaminer, aminosyror, organiska syror mm.

  FÖRVARING
  Bokashiströ förvaras i rumstemperatur eller svalare. Bokashi ska INTE förvaras i temperaturer över 38 grader då mikroorganismerna i ströet dör och produkten kan förlora sin funktion. Förvara ej produkten i direkt solljus eller i minusgrader.