Logga in

Om bokashi.se

Om oss

Vi som driver bokashi.se heter Jenny och Malin. Jenny Harlen till höger och Malin Sairio till vänster. Malin bor och jobbar i Säffle, en mindre stad i Värmland där Jenny egentligen också bor, förutom att hon 9 av 12 månader befinner sig i Myanmar där hon driver Bokashiprojekt! Vi brinner båda två för jorden. Jordklotet som helhet absolut, men framför allt för matjord. Den fina jorden vi odlar i, den levande jorden vi ska lämna efter oss till kommande generationer.

Bokashi.se startades av Jenny och Bertil Olsson år 2008. Då var det konstigt att prata om goda bakterier. Och matavfall? Det var nog ingen som pratade om det. Vad mycket som har ändrat sig sedan dess! Nu förstår de flesta som är det minsta miljöengagerade att en levande jord är livsviktig, att riktig mat är nyckeln till att mycket annat ska fungera, och att det går att ta hand om matavfall på ett vettigt sätt.
Vi har varit med på ett hörn i utvecklingen de senaste åren - och vi gläder oss till de kommande, klokare åren. 

Det vi vill med Bokashi är att skynda fram den dagen då vi inte har matavfall längre i Sverige. Den dagen då matavfall är något slags generationsminne, något vi hade förr i tiden. Förhoppningsvis säger vi då inte längre att det var bättre förr. Förhoppningsvis lever vi i en värld där matavfall är ett minne blott, att matjord är något av de viktigast vi har, och vi tar hand om det på ett sätt som reflekterar detta. Och att vi alla, gamla som ung, äter riktigt bra, närodlad mat. Och mycket annat, förstås, men just det här med mat, jord, klimat och närodlat är vår grej.

Det funkar inte att vara enbart visionär. Därför driver vi e-butik. Vi försöker omvandla visioner till taktik. Till produkter och kunskap som gör det lätt för vem som helst - dig! - att börja med Bokashi. Att börja ta hand om ditt matavfall och göra levande jord. Vi har drivit e-butik från första början i 2008. Likaså har vi bloggat, facebookat, tjatat, experimenterat och glatts helt sedan början. Och det börjar bli ett begrepp, det här med Bokashi. Tack och lov.

Vi tänker inte ge oss.

De kommande åren tänker vi tjata ännu mer. Vi ska prata med skolor, med kommuner, med förskolor, med trädgårdsföreningar, med odlingsgrupper, med odlare, med föräldrar, med mor- och farföräldrar, med alla som har ett kök och producerar matavfall. Vi tänker använda alla möjliga kanaler: facebook, bloggen, nyhetsbrevet, tidningar, grupper, föreningar, filmer, texter, brev, vad vi nu kan hitta på. Men vi är bara två stycken, Malin och jag, så vi är oerhört tacksamma för att ni hjälper till. Att ni hjälper varandra i diverse grupper, på facebook och i real life, och att ni hjälper oss med tips och idéer och genom att dela med er det ni har lärt er och vill testa. Det gör så stor skillnad.

Det här med att driva företag är roligt. Och utmanande. Och ibland lite stressigt. Vi försöker jämt, Malin och jag, att svara på telefonsamtal, mail, meddelanden, kommentarer, allt. Tillsammans med Emma, Tina och Frezgi som sköter lagret och packeriet, försöker vi skicka alla leveranser så fort det bara går. Det är sällan vi missar, och sällan att det blir något fel med produkterna. Men om det blir så, hör bara av dig. Det vi vill är att se till att du får ett bra svar så fort som möjligt. Är det något som är knasigt så reder vi ut det. Ibland blir det inte precis som man har tänkt sig, men oftast blir det det. Jag tycker att vi lyckas väldigt bra med vår logistik, men vi vill verkligen att du är nöjd. Då blir det som roligast för oss att gå till jobbet. 

Ingen av oss vet hur framtiden kommer att se ut. Vi vet inte hur det kommer bli med bokashi i framtiden. Men att Bokashi BLIR en del av framtiden, det vet vi. Vi har jobbat tio år nu för att det ska bli en självklarhet i odlings-Sverige. Nu vill vi att det ska bli lika självklart i landet för övrigt. Grannar och kollegor, släkt och vänner har vi alla. Prata med dom! Lyssna in vad de säger; kanske de vill börja odla? Kanske de är ledsna över allt matavfall som finns hemma? Kanske de vill bidra till en bättre värld, med mindre kolutsläpp? Tvinga dem inte, men du kan kanske föreslå att dom testar bokashi. Då blir dom en del av lösningen istället för en del av problemet. 

Nog om det. Antagligen borde vi skriva på en sådan "Om oss" sida om vad vi heter, vad vi har för organisationsnummer och allt det där. Finns här nere om det är det du behöver. Men tack för att du har läst så här långt!

Bästa hälsningar,
Jenny & Malin på bokashi.se


Bokashi-kontorsgänget visar upp sina fina nya tröjor! Från vänster: Linda, Frezghi, Malin, Tina och Emma.


Bokashi.se drivs av Bokashiworld in Sweden AB med säte i Säffle.

Vi producerar vårt eget bokashiströ baserat på lokalt odlat vetekli och EM-1 ® mikroorganismer. Minimal miljöbelastning med obefintliga transporter och energi från egen vattenkraft. 

EM är originalet framtaget i Japan vid lantbruksuniversitet i Okinawa och etablerat sedan 1989.

LÄS MER: www.emrojapan.com


LÄS MER:

Kontaktuppgifter

Kontakta oss gärna, fråga efter Malin Sairio eller Jenny Harlen

Adress:
Bokashiworld Sweden AB
Fågelvägen 3, 66130 Säffle

E-post: info@bokashi.se
Webb: www.bokashi.se
Tel: 070 975 19 00 

VAT: SE559129623001
Reg. nr.: 559129-6230
Bg: 664-5246