Logga in

Foto: Jenny Harlen

Bokashi är naturligt och ekologiskt

Bokashi är en del av ett mycket större koncept, allt baserat på en unik kombination av mikroorganismer som finns i naturen. Konceptet heter EM - Effektiva Mikroorganismer - och utvecklades av professor Teruo Higa i Japan på tidigt 80-tal. Nu används EM och Bokashi i stort sett över hela världen.

Miljö och hälsa

Det är inte bara i kökskompostering och ekologiskt jordbruk som EM har en viktig roll att spela - det kommer ständigt nya applikatoner inom vattenrening, djurhållning, miljö och hälsa.

Det kan låta konstigt att områderna är så olika men det är fascinerande att se hur stor betydelse bakterier har i vår vardag. Och hur mycket vi har att vinna genom att bättre förstå hur de hjälper oss. Hemligheter med Bokashi är att de goda mikroberna i din Bokashihink fortsätter att göra nytta i din odlingsjord. De samarbetar med de mikrober som redan finns och hjälper sedan till att skapa den miljö växterna vill ha. 

Mår jorden bra så mår växterna bra och blir nyttigare för oss.

Upptäckt från naturen

Två av de fem mikrobgrupperna i bokashi är mjölksyrebakterier, släkt med dem som finns i yoghurt och filmjölk. En är en jästsvamp som liknar bakjäst och de andra är urbakterier som varit med i nästan fyra miljarder år och nu hjälper växterna med sin fotosyntesprocess.

En upptäckt från naturen som kan hjälpa oss mer än vi någonsin trott. 


NÄSTA: Bokashi i världenSe denna korta film som förklarar hur viktigt det är att förbättra mikrolivet i jorden och hur det påverkar alla levande organismer.


NÄSTA: Vetenskapen bakom EM och bokashiLÄS MER:1980 började
Dr Teuro Higa av EMRO att systematiskt isolera mikroorganismer från jorden och han kallade dessa för effektiva mikroorganismer, EM.

LÄS MER: Dr Teruo Higa