Foto: Jenny Harlen

Bokashi är naturligt och ekologiskt

Bokashi är en del av ett mycket större koncept, allt baserat på en unik kombination av mikroorganismer som finns i naturen. Konceptet heter EM - Effektiva Mikroorganismer - och utvecklades av professor Teruo Higa i Japan på tidigt 80-tal. Nu används EM och Bokashi i stort sett över hela världen.

Miljö och hälsa
Det är inte bara i kökskompostering och ekologiskt jordbruk som EM har en viktig roll att spela - det kommer ständigt nya applikatoner inom vattenrening, djurhållning, miljö och hälsa.

Det kan låta konstigt att områderna är så olika men det är fascinerande att se hur stor betydelse bakterier har i vår vardag. Och hur mycket vi har att vinna genom att bättre förstå hur de hjälper oss. Hemligheter med Bokashi är att de goda mikroberna i din Bokashihink fortsätter att göra nytta i din odlingsjord. De samarbetar med de mikrober som redan finns och hjälper sedan till att skapa den miljö växterna vill ha. 


Mår jorden bra så mår växterna bra och blir nyttigare för oss.

Upptäckt från naturen
Två av de fem mikrobgrupperna i Bokashi är mjölksyrebakterier, släkt med dem som finns i yoghurt och filmjölk. En är en jästsvamp som liknar bakjäst och de andra är urbakterier som varit med i nästan fyra miljarder år och nu hjälper växterna med sin fotosyntesprocess. Klicka HÄR för detaljer om de goda bakterierna.

En upptäckt från naturen som kan hjälpa oss mer än vi någonsin trott. 


Läs mer!På engelska...

Profesor Teruo Higa, Japan 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av våra erbjudande, tips och nyheter.
Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det genom att klicka här.