Bokashi finns i hela världen

Bokashi är mycket större än man skulle kunna tro och används i stort sett i alla länder i världen. Sakta men säkert sprids konceptet från mun till mun, landsbygd till landsbygd, kommun till kommun runtom i världen. Det fungerar bra och kostar inte mycket alls.

Produktivt jordbruk

För många människor i utvecklingsländer är EM och Bokashi den lösning som de har råd med när den behövs som mest. Det är ett sätt för dem att blåsa nytt liv i utarmad jord, odla mer på den mark de har och få ekonomin att bättre gå ihop. Ett hopp inför framtiden alltså.

I England, Australien och Nya Zeeland, får Bokashi kökskompostering stöd av de flesta kommuner som ett sätt att reducera matavfall och deponering. I många stora städer runtom i världen är bokashi en bas för spännande nya stadsodling koncepter. Hygieniskt och praktiskt i stora städer där människor själva inte har egen jord.

 

Närodling

I Japan och andra länder i Asien och Sydamerika tar allt fler lokala bönder mot Bokashihinkar från människor i närområdet -- och som då ofta får något närodlat i retur.
Samma sak i "community gardens" och andra lokala projekt i många olika länder -- människor samarbetar för att kunna odla och ta hand om jorden och varandra.

Något som vi alla skulle kunna må bra av!
 

Mer information om Bokashi och EM i världen finns på www.emrojapan.com
 
På vår engelska blogg skriver vi ofta om hur Bokashi används i olika länder, läs på bokashiworld.wordpress.com. (Det finns en kategori som heter "Bokashi in the world" på bloggen).
 
Vi har även två facebooksidor med länker till olika projekt här och runtom i världen. Se bokashi.se (på svenska) och bokashiworld (på engelska) på facebook.  
 


Här är några inlägg på svenska som du kanske tycker är intressant:


På engelska finns det många fler!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av våra erbjudande, tips och nyheter.
Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det genom att klicka här.