Logga in

Gör jord av ditt matavfall!

Matjord istället för sopor

Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord som vi tror och i framtiden kommer vi att behöva mycket mer om vi ska kunna producera mat åt alla.

Detta samtidigt som vi kastar mycket mat både här i Sverige och i andra länder. Mat som ursprungligen kommer från jorden och som tillhör jorden. För varje kilo potatis vi gräver upp så försvinner matjord och på något sätt måste vi ge tillbaka det vi tar.

Kompostering har alltid funnits, men bokashi kökskompostering är ett helt nytt sätt att se på matåtervinning. Gammal mat kan bli till ny jord -- utan att det behöver vara tungt och jobbigt, eller lukta illa.

Idén med bokashi är att det ska vara bra för miljön. Med Bokashi kan du göra jord av alla matrester du har hemma i köket: lägg dem bara i en lufttät hink med lock och strö på lite Bokashiströ - en levande produkt med "goda" mikrober i. Dina matrester konserveras så de inte luktar och görs färdiga för jorden.

Ett par veckor efter matresterna lämnat köket och kommit ner i jorden kan du börja plantera. Så enkelt är det. Med lite fantasi och väldigt lite jobb kan du börja odla i din nya jord. På balkongen, på bakgården, på kolonilotten, i grönsakslandet...

Riktigt bra jord

Bättre jord finns inte att köpa. Plötsligt är ditt matavfall den bästa resurs du har!

Den största fördelen med Bokashi är att ingen näring går förlorad, allt går till dina växter. Inget kol går ut i luften som koldioxid eller metan utan kommer ner i jorden och gör nytta.

Enkelt och ekologiskt. 

NÄSTA: Det är enkelt att komma igång