Det är enkelt att komma igång

Vi kallar detta för kökskompostering eftersom det mesta sker inomhus -- i köket. Det enda du behöver för att starta är ett par hinkar och en påse Bokashiströ. Det finns speciella hinkar men det går bra att använda egna.

Det tar dig inte mer än ett par minuter om dagen att göra Bokashi -- det är bara att fylla hinken med matrester och strö på lite Bokashiströ. Ingen sortering -- allt ska ned i hinken! Räkskal och köttfärs, äggskal, kaffesump och kycklingben. Mikroberna i Bokashiströet konserverar matresterna så att det luktar nästan inget alls i hinken (lite surt bara).
Men det är viktigt att det blir ganska torrt i hinken; blir det blött kan det börja lukta, inte ruttent men surt. Därför har man en kran i hinken för att dränera den allt eftersom eller, om man använder vanliga hinker, varvar man med tidningspapper för att absorbera fukten.

Du behöver två hinkar så du kan fylla den ena medan den andra står varmt inomhus ett par veckor för efterjäsning. Sedan är det fritt fram att göra jord! 

Det blir inte jord i själva hinken. Men så fort du gräver ned den jäste Bokashin i jorden, eller blandar med jord på något annat sätt, börjar den transformeras till jord.

Bokashihinkar med kran
Resultat om du använda hinkar med kran eller utan blir precis lika bra i slutändan. Skillnaden är hur man hanterar vätskan som kommer från matresterna. Vätskan från en hink med kran är en värdefull växtnäring som många odlare uppskattar. Den är ju flyttande matrester med levande mikrober i, perfekt till krukväxter inne och ute och även till rabatterna och grönsakslandet. Vätskan måste spädas 100 gånger innan du använder den.

Hinkar med kranar är perfekt om man odlar mycket och vill ha gratis växtnäring. De rymmer mer än vanliga hinkar och eftersom det finns inga tidningspapper i hinkarna får du mer plats med matavfall. Den färdiga Bokashin bryts ned snabbare i landet utan tidningspapper.

"Gröna hinkar"

Ett enkelt och bra sätt att börja med Bokashi är att använda vanliga hinkar med lufttätt lock. Vi har en startkit med "Gröna hinkar" i butiken men det går bra att köpa själv eller använda gratis hinkar från pizzerior eller kaféer. För att ta upp vätskan använder man tidningspapper och servetter, äggkartong eller även träpellets, vad man nu har. Det är viktigt att håller det ganska torrt i hinken. 

Precis som med den speciella hinken med kran kan du lägga i alla dina matrester i hinken: kött, fisk, pasta -- allt! Se bara till att locket sitter tätt och innehållet blir så torrt och kompakt som möjligt. Det går bra att använda biopåsar (gjort av majs) i hinken, de förenklar hantering och vinterförvaring.

Alla typer av hinkar ska stå inomhus ett par veckor för efterjäsning, sedan kan du göra jord av din Bokashi eller förvara den till våren.
Pappret i gröna hinkarna tar lite längre tid att blir till jord än matresterna men det gör inget i längden. Om man gör Bokashi som försteg till en traditionell kompost så är det bra att använda hinkar med papper eftersom det hjälper balansen i komposten. Du kan även lägga ut tidningspappret från hinken under bärbuskarna som marktäckning -- täck bara med löv, barkmull eller något så det ser bra ut.
"Gröna hinkar" är en enkel och bra lösning till sommarstugan, båt eller på jobbet. Eller som extra hink om man brukar använda hinkar med kran.

 Ladda ner bruksanvisngar till våra startkits här:

Svarta hinkset med kran >>
Gröna hinkset utan kran >>




Läs mer!

På engelska...


Hinkar med kran:
Samla dina matrester under dagen -- kött, fisk, pasta, kaffe, frukt och grönt -- töm i hinken på kvällen.





Strö på ett par matskedar bokashiströ per liter matavfall och fyll på tills hinken är full, det tar oftast ett par veckor.





Se till att locket sitter tätt! Tappa av vätskan ett par gånger i vekan och använd som växtnäring inne och ute.







"Gröna hinkar" och andra hinkar utan kran:
Börja med ett lager tidningspapper i hinken. En dagstidning riven i två delar fungerar bra.





Strö på Bokashiströ varje gång du fyller på med matrester. En matsked per kilo matrester är allt som behövs.






Toppa med lite mer tidningspapper -- och ta gärna med servetter och hushållspapper i hinken.