Logga in

Startkit Bokashi Essential svart - 2 kranhinkar med bas + 1 kg svenskt bokashiströ i gruppen Bokashi hos bokashi.se (211-601)
Startkit Bokashi Essential svart - 2 kranhinkar med bas + 1 kg svenskt bokashiströ
Startkit Bokashi Essential svart - 2 kranhinkar med bas + 1 kg svenskt bokashiströ
Startkit Bokashi Essential svart - 2 kranhinkar med bas + 1 kg svenskt bokashiströ
Startkit Bokashi Essential svart - 2 kranhinkar med bas + 1 kg svenskt bokashiströ
Startkit Bokashi Essential svart - 2 kranhinkar med bas + 1 kg svenskt bokashiströ
Startkit Bokashi Essential svart - 2 kranhinkar med bas + 1 kg svenskt bokashiströ
Startkit Bokashi Essential svart - 2 kranhinkar med bas + 1 kg svenskt bokashiströ

Startkit Bokashi Essential svart - 2 kranhinkar med bas + 1 kg svenskt bokashiströ

Bokashi Essential Startkit med allt du behöver för att börja göra fantastisk jord i ditt eget hem! Startkitet innehåller 2 st kranhinkar som rymmer 15.3 liter, en basplatta med behållare för bokashivätska och 1 kg bokashiströ.

Hinkarna är stapelbara och startkiten kommer med en avtagbar bas där en behållare för lakvatten finns. Man kan klicka fast hinken i basen och sedan tömma ut lakvatten rakt ner i behållaren. Inuti hinken finns det en lutning som gör att man inte behöver vinkla hinken för att få ut all bokashivätska. Kranen går dessutom att fälla in!

Platta för ihoppressning, doseringsmått och vår svenska bruksanvisning följer med.

Vår "Bokashi för livet"-policy garanterar livstids ersättning av reservdelarna till kranhinken. Läs mer här!

1-2 arbetsdagar
Artnr: 211-601
979 kr
 
Lägg i varukorgen

  Bokashi startsats för kökskompostering


  Gör jord och gödning av ditt matavfall!
  Hjälp till att bevara biomassan och minska växthusgaserna. Du minskar sopmängden med 200–500 kg per år och du spar pengar på sophämtningen!

  Ditt matavfall omvandlas i en fermenteringsprocess. Det blir inte jord i hinken men omvandlingen går mycket snabbt när du sedan gräver ner den i landet, komposten, planteringskrukor eller jordlåda. Vätskan i matavfallet tappas av med kranen i botten. Bottna gärna med ett lager biokol för extra bra effekt!

  Komplett set med:
  • 2 st hinkar med kran
  • Tillbehör - platta för ihoppressning, doseringsmått, behållare för tömning av näringsvätska
  • Bas till hinken där behållare för bokashivätska finns
  • 1 kg Bokashiströ 
  • Svensk bruksanvisning


  Hinkarna är tillverkade i EU av återvunnen plast och har handtag, tätslutande lock, perforerad inre bottenplatta samt kran för avtappning av bokashivätska.
  Hinken är anpassad för placering i diskbänksskåp. Den är lätt att hantera och bära, görs enkelt ren med vatten. Hinken får även diskas i diskmaskin (högst 55 grader). (Locket ska ej diskas i diskmaskin.)

  • Storlek hink (h, b, d) 31.5 x 35,2 x 27,5 cm
  • Storlek basplatta (h, b, d) 10 x 33 x 25,5 cm
  • Volym 15,3 liter
  • Svart med mörkgrått lock
  Material i hink och bottengaller är återvunnen Polypropylen (PP5) 

  SVENSKT BOKASHISTRÖ

  Vårt bokashiströ tillverkat av grovt vetekli som är fermenterat med en specifik blandning av bakterier och jästsvampar som heter Effektiva Mikroorganismer eller förkortat EM. EM består främst av bakterier från tre olika grupper – mjölksyrebakterier, jästsvampar och fototrofiska ”urbakterier”. Det finns miljoner i varje matsked, miljarder i varje hink – därför gör de så mycket nytta. De är naturliga och ekologiska och ju fler som finns i jorden desto friskare blir både jorden och växterna som odlas där.

  När du häller bokashiströ över matavfall i en lufttät hink så börjar en jäsnings- och syrningsprocess och mikroberna förökar sig i den syrefria miljön. Istället för att matavfallet ruttnar eller förmultna, syras det – ungefär som när man konserverar grönsaker. Därför ser innehållet i din bokashihink nästan likadant ut efter några veckor. Det blir inte jord i hinken utan detta händer senare när bokashin blandas med jord. När matavfallet möter jord startar en spännande process. Bokashibakterierna omvandlar i samarbete med jordbakterierna det syrade matavfallet i rasande fart till den finaste jorden du kan tänka dig. Bakteriefloran ökar vilket har en hälsosam effekt på även jorden runtomkring, där de bildar lättillgängliga näringsämnen, konkurrerar ut patogener och förbättrar jordkvaliteten generellt. 

  Fördelen med fermenteringsprocessen är att näringen i matresterna behålls på ett bra sätt. Även energin i matresterna finns kvar, ytterst lite försvinner upp i atmosfären som koldioxid eller metan som det gör i traditionell kompostering. Näringen och energin i matavfallet bevaras och kommer till nytta när den sedan grävs ner i jorden.

  Två viktiga saker med bokashiprocessen är att miljön skall vara syrefri (därför de lufttäta hinkarna), och innehållet ska vara lagom fuktigt men inte för blött. Detta är viktigt för att bakteriernas arbete ska utvecklas på rätt sätt och hinken inte ska lukta dåligt. En hink där processen fungerar bra ska efter någon vecka lukta ordentligt syrligt.

  Bokashi-mikroberna är registrerade för KRAV-odling av Jordbruksverket.

  I jorden ger Bokashi:

  • Mer lätt tillgänglig näring genom effektivare mineralisering
  • Stimulerar mikrolivet med en hög andel energi & kväve
  • Förbättrad humifiering som påverkar jordens kemiska, fysiska och biologiska egenskaper
  • Samverkar aktivt med växten i rotzonen och aktiverar rotutveckling groning, fruktsättning och mognad
  • Ökar växternas fotosyntesförmåga
  • Stärker växtens försvar och härdighet
  • EM mikroberna besätter snabbt organiskt material och skapar friska odlingssystem genom att konkurrera med patogena arter.
  • Fotosyntesbakterierna fixerar både kväve & CO2 och bidrar därigenom med att tillföra ekosystemet energi & kväve
  • Har förmågan att under längre tid bygga upp biomassan i jorden
  • En högre biomassa ger en jord med bättre struktur som kan hålla mer näring, vatten och luft – en mer resilient jord som bättre klarar extremt väder
  • En jord med högre biomassa binder klimatgaser

  EM-bakterierna är 100% naturliga, de bryter ned och mineraliserar organiskt material med samma processer som utvecklats under evolutionen. Det ger näring i en form som är anpassad efter växternas behov.

  FÖRVARING
  Bokashiströ förvaras i rumstemperatur eller svalare. Bokashi ska INTE förvaras i temperaturer över 38 grader då mikroorganismerna i ströet dör och produkten kan förlora sin funktion. Förvara ej produkten i direkt solljus eller i minusgrader.