Logga in

Startkit - Bokashi 2.0 cappuccino - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö i gruppen Bokashi  hos bokashi.se (211-209)
Startkit - Bokashi 2.0 cappuccino - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 cappuccino - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 cappuccino - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 cappuccino - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 cappuccino - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 cappuccino - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö
Startkit - Bokashi 2.0 cappuccino - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö

Startkit - Bokashi 2.0 cappuccino - 2 st designade hinkar för köksbänken + 1 kg strö

2 st Bokashi 2.0-hinkar cappuccino med avtappningskran och tätslutande internlock + 1 kg Svenskt Bokashiströ. Bruksanvisning och en liten påse med svenskt biokol följer med.

Vår "Bokashi för livet"-policy garanterar livstids ersättning av delarna till kranhinken. Läs mer här!

1-2 arbetsdagar
Artnr: 211-209
1534 kr
Antal: 
Lägg i varukorgen

    Bokashi 2.0 - designad & återvunnen

    Bokashi 2.0 är en ny generation kökskompost som passar dig som vill ha en snygg och smart behållare i ditt kök.

    Bokashiprocessen är i princip densamma som med våra andra bokashihinkar med kran, men denna hink fungerar på ett nytt sätt. Istället för ett tätslutande lock har hinken en innerplatta som sugs fast i behållaren i höjd med matresterna för att stänga ute luft och pressa ihop resterna. Bottna gärna med ett lager biokol för extra bra effekt!

    De fermenterade matresterna blir torrare än i en vanlig hink vilket betyder mindre risk för lukt. Du får även mer av det eftertraktade bokashi-lakvatten från den nya Bokashi 2.0 än från en traditionell kranhink.

    Hinkens mått är:
    Volym: 9,6 liter
    Höjd: 34 cm
    Diameter: 24 cm
    Vikt: 2,8 kg
    Plast: återvunnen PP (5)

    Den runda plattan som gör hinken lufttät invändigt har en silikonkant som gör den lätt att trycka på plats. Du pressar ner den och pressar därmed ut luft och ihop matresterna. När du vill dra upp den för att lägga till mer matrester drar du i den större halvan av handtagen, vilket gör att vacuumet släpper och du kan lyfta ut plattan. 

    Plattan har även en annan funktion, och det är att skrapa ut hinken när man tömmer den. Smart! Med en hand kan du pressa ihop plattan till en halvcirkel som du då kan skrapa med. Den är precis rätt storlek för att göra hinken ren och kladdfri utan att bli kladdig själv. Och delarna kan du sedan stoppa in i diskmaskinen (max 50 grader) för att få en nystart. 

    Hinken har ett mjukt handtag som du kan använda som ett traditionellt handtag genom att fästa det på båda sidor av hinken. Du kan även fästa båda ändar på samma sida och lyfta hinken med ett handgrepp. 

    Den nya Bokashi 2.0-hinken har en innerhink och en ytterhink. Den inre hinken har dräneringshål och en rund botten som dränerar matresterna på ett smidigt sätt. Den inre hinken kan lyftas ut för att rengöras eller tömmas.

    Lakvattnet dräneras ut genom dräneringshålet längst ner på hinken. Till skillnad från tidigare hinkar finns det ingen avancerad kranlösning, utan ett helt vanligt skruvlock. Det är då ingen risk att matresterna fastnar i kranen och blockerar funktionen, eller att den går sönder eller läcker. 

    Själva bokashiprocessen är precis densamma med denna hink som med våra traditionella kranhinkar. Du fyller hinken och strör på bokashiströ, och ger den två veckor att fermentera när den är fylld. Sedan gräver du ner den fermenterade bokashin i trädgården eller gör en jordfabrik inne eller ute - precis som vanligt. 

    Den nya Bokashi 2.0 är designad för att vara både snygg och effektiv. Den gör det möjligt för även de som vill att allt i köket ska vara fint att kunna komma igång med Bokashi direkt på köksbänken.

    Svenskproducerad biokol
    Vi tror att vi har hittat Sveriges bästa biokol! Hållbart producerat på frö-, skal- och spannmålsrester av företaget Skånefrö. Godkänd för ekologisk odling. Biokol är perfekt i kombination med Bokashi och fantastiskt för jorden! Bottna din bokashihink med biokol så laddar du biokolen med näring och mikrober som gör nytta i jorden länge. Biokolen fungerar då som näringsreserv som håller växterna i perfekt skick hela säsongen och många år framåt. Lerjord blir mer lucker och lättarbetad och sandjord ökar sin förmåga att binda vatten och näring.

    Genom att starta hinken med ett lager biokol sugs lakvattnet upp och biokolet laddas med näring som kommer jorden och växterna till nytta. När kolet binds i jorden stannar näringsämnena kvar istället för att omvandlas till koldioxid. Resultatet blir en fantastisk jord. Väldigt svart och oerhört näringsrik. Det ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. 
     

    SVENSKT BOKASHISTRÖ

    Vårt bokashiströ tillverkat av grovt vetekli som är fermenterat med en specifik blandning av bakterier och jästsvampar som heter Effektiva Mikroorganismer eller förkortat EM. EM består främst av bakterier från tre olika grupper – mjölksyrebakterier, jästsvampar och fototrofiska ”urbakterier”. Det finns miljoner i varje matsked, miljarder i varje hink – därför gör de så mycket nytta. De är naturliga och ekologiska och ju fler som finns i jorden desto friskare blir både jorden och växterna som odlas där.

    När du häller bokashiströ över matavfall i en lufttät hink så börjar en jäsnings- och syrningsprocess och mikroberna förökar sig i den syrefria miljön. Istället för att matavfallet ruttnar eller förmultna, syras det – ungefär som när man konserverar grönsaker. Därför ser innehållet i din bokashihink nästan likadant ut efter några veckor. Det blir inte jord i hinken utan detta händer senare när bokashin blandas med jord. När matavfallet möter jord startar en spännande process. Bokashibakterierna omvandlar i samarbete med jordbakterierna det syrade matavfallet i rasande fart till den finaste jorden du kan tänka dig. Bakteriefloran ökar vilket har en hälsosam effekt på även jorden runtomkring, där de bildar lättillgängliga näringsämnen, konkurrerar ut patogener och förbättrar jordkvaliteten generellt. 

    Fördelen med fermenteringsprocessen är att näringen i matresterna behålls på ett bra sätt. Även energin i matresterna finns kvar, ytterst lite försvinner upp i atmosfären som koldioxid eller metan som det gör i traditionell kompostering. Näringen och energin i matavfallet bevaras och kommer till nytta när den sedan grävs ner i jorden.

    Två viktiga saker med bokashiprocessen är att miljön skall vara syrefri (därför de lufttäta hinkarna), och innehållet ska vara lagom fuktigt men inte för blött. Detta är viktigt för att bakteriernas arbete ska utvecklas på rätt sätt och hinken inte ska lukta dåligt. En hink där processen fungerar bra ska efter någon vecka lukta ordentligt syrligt.

    Bokashi-mikroberna är registrerade för KRAV-odling av Jordbruksverket.

    I jorden ger Bokashi:

    • Mer lätt tillgänglig näring genom effektivare mineralisering
    • Stimulerar mikrolivet med en hög andel energi & kväve
    • Förbättrad humifiering som påverkar jordens kemiska, fysiska och biologiska egenskaper
    • Samverkar aktivt med växten i rotzonen och aktiverar rotutveckling groning, fruktsättning och mognad
    • Ökar växternas fotosyntesförmåga
    • Stärker växtens försvar och härdighet
    • EM mikroberna besätter snabbt organiskt material och skapar friska odlingssystem genom att konkurrera med patogena arter.
    • Fotosyntesbakterierna fixerar både kväve & CO2 och bidrar därigenom med att tillföra ekosystemet energi & kväve
    • Har förmågan att under längre tid bygga upp biomassan i jorden
    • En högre biomassa ger en jord med bättre struktur som kan hålla mer näring, vatten och luft – en mer resilient jord som bättre klarar extremt väder
    • En jord med högre biomassa binder klimatgaser

    EM-bakterierna är 100% naturliga, de bryter ned och mineraliserar organiskt material med samma processer som utvecklats under evolutionen. Det ger näring i en form som är anpassad efter växternas behov.

    FÖRVARING
    Bokashiströ förvaras i rumstemperatur eller svalare. Bokashi ska INTE förvaras i temperaturer över 38 grader då mikroorganismerna i ströet dör och produkten kan förlora sin funktion. Förvara ej produkten i direkt solljus eller i minusgrader.