Logga in

Startkit Svenska Budgethinken- 2 st hinkar + 1 kg strö + 3 liter biokol i gruppen Bokashi hos bokashi.se (211-211)
Startkit Svenska Budgethinken- 2 st hinkar + 1 kg strö + 3 liter biokol
Startkit Svenska Budgethinken- 2 st hinkar + 1 kg strö + 3 liter biokol
Startkit Svenska Budgethinken- 2 st hinkar + 1 kg strö + 3 liter biokol

Startkit Svenska Budgethinken- 2 st hinkar + 1 kg strö + 3 liter biokol

Startkit med 2 st 12 l svenskproducerade plasthinkar med lufttätt lock, 1 kg Svenskt Bokashiströ och 3 liter Svenskt Biokol. Det ekonomiska startalternativet! 

 Bruksanvisning följer med. 

1-2 arbetsdagar
Artnr: 211-211
295 kr
 
Lägg i varukorgen

  Budgethinken Bokashi Startkit för kökskompostering


  Med denna startsats kommer du snabbt och enkelt igång med kompostering av ditt matavfall - direkt i köket.

  Hinkarna är svenskproducerade med handtag - stålgrepe med bekvämt grepp och helt tätslutande lock. De passar lätt under diskbänken, är lätta att hantera och bära och görs enkelt rena med vatten. Materialet är godkänt för livsmedel och klarar temperaturer från -40 till +120°C.

  Ditt matavfall omvandlas i en jäsning-syrnings process. Det blir inte jord i hinken men omvandlingen går mycket snabbt när du sedan gräver ner den i landet, i komposten, i planteringskrukor eller i en jordlåda. Vätskan i matavfallet sugs upp av ett lager med biokol, en dagstidning eller något annat absorberande som du lägger i botten. Det är viktigt att det blir lagom torrt i hinken. Bottna gärna med ett lager biokol för extra bra effekt! Du kan även lägga med servetter, äggkartongar eller liknande för att suga upp upp fukt och förbygga lukt. 

  • Diameter (max) 29 cm, höjd 31 cm
  • Volym 12 liter
  • Tillverkad av polypropylen med lock av polyeten
  • Blå med vitt lock

  I leveransen ingår:
  • 2 st hinkar med lock
  • 1 kg påse svenskt bokashiströ (räcker upp till 6 månader)
  • 3 liter svensk biokol 
  • Svensk bruksanvisning

  Budgethinken är ett ekonomiskt ekonomiskt alternativ till Bokashihinkarna med kran. Budgethinken fungerar utmärkt men kräver lite mer arbete med att ta vara på den fukt som uppstår. 

  Satsen levereras i kartong med bruttovikt 3,0 kg. 

  SVENSKT BOKASHISTRÖ

  Vårt bokashiströ tillverkat av grovt vetekli som är fermenterat med en specifik blandning av bakterier och jästsvampar som heter Effektiva Mikroorganismer eller förkortat EM. EM består främst av bakterier från tre olika grupper – mjölksyrebakterier, jästsvampar och fototrofiska ”urbakterier”. Det finns miljoner i varje matsked, miljarder i varje hink – därför gör de så mycket nytta. De är naturliga och ekologiska och ju fler som finns i jorden desto friskare blir både jorden och växterna som odlas där.

  När du häller bokashiströ över matavfall i en lufttät hink så börjar en jäsnings- och syrningsprocess och mikroberna förökar sig i den syrefria miljön. Istället för att matavfallet ruttnar eller förmultna, syras det – ungefär som när man konserverar grönsaker. Därför ser innehållet i din bokashihink nästan likadant ut efter några veckor. Det blir inte jord i hinken utan detta händer senare när bokashin blandas med jord. När matavfallet möter jord startar en spännande process. Bokashibakterierna omvandlar i samarbete med jordbakterierna det syrade matavfallet i rasande fart till den finaste jorden du kan tänka dig. Bakteriefloran ökar vilket har en hälsosam effekt på även jorden runtomkring, där de bildar lättillgängliga näringsämnen, konkurrerar ut patogener och förbättrar jordkvaliteten generellt. 

  Fördelen med fermenteringsprocessen är att näringen i matresterna behålls på ett bra sätt. Även energin i matresterna finns kvar, ytterst lite försvinner upp i atmosfären som koldioxid eller metan som det gör i traditionell kompostering. Näringen och energin i matavfallet bevaras och kommer till nytta när den sedan grävs ner i jorden.

  Två viktiga saker med bokashiprocessen är att miljön skall vara syrefri (därför de lufttäta hinkarna), och innehållet ska vara lagom fuktigt men inte för blött. Detta är viktigt för att bakteriernas arbete ska utvecklas på rätt sätt och hinken inte ska lukta dåligt. En hink där processen fungerar bra ska efter någon vecka lukta ordentligt syrligt.

  Bokashi-mikroberna är registrerade för KRAV-odling av Jordbruksverket.

  I jorden ger Bokashi:

  • Mer lätt tillgänglig näring genom effektivare mineralisering
  • Stimulerar mikrolivet med en hög andel energi & kväve
  • Förbättrad humifiering som påverkar jordens kemiska, fysiska och biologiska egenskaper
  • Samverkar aktivt med växten i rotzonen och aktiverar rotutveckling groning, fruktsättning och mognad
  • Ökar växternas fotosyntesförmåga
  • Stärker växtens försvar och härdighet
  • EM mikroberna besätter snabbt organiskt material och skapar friska odlingssystem genom att konkurrera med patogena arter.
  • Fotosyntesbakterierna fixerar både kväve & CO2 och bidrar därigenom med att tillföra ekosystemet energi & kväve
  • Har förmågan att under längre tid bygga upp biomassan i jorden
  • En högre biomassa ger en jord med bättre struktur som kan hålla mer näring, vatten och luft – en mer resilient jord som bättre klarar extremt väder
  • En jord med högre biomassa binder klimatgaser

  EM-bakterierna är 100% naturliga, de bryter ned och mineraliserar organiskt material med samma processer som utvecklats under evolutionen. Det ger näring i en form som är anpassad efter växternas behov.

  FÖRVARING
  Bokashiströ förvaras i rumstemperatur eller svalare. Bokashi ska INTE förvaras i temperaturer över 38 grader då mikroorganismerna i ströet dör och produkten kan förlora sin funktion. Förvara ej produkten i direkt solljus eller i minusgrader.